Lav en planplan 16 tip – Planterådgivningskanter og have

Skal du (gen) dekorere din have med planter? Læs også vores praktiske tip nedenfor.

Læs vores 16 nyttige tip til oprettelse af en gennemtænkt brugerdefineret plantningsplan.

1. Jordtype. Kontroller hvilken jordtype din have eller din have har. Ikke alle planter er egnede til for eksempel lerjord, tørvjord eller sandjord. Kontroller også, om din have er relativt våd eller tør. Igen, visse planter passer ind eller ikke herinde. Anbring aldrig planter i sur jord, der ikke er egnet til dette.
2. Struktur. Opbyg dine grænser og plantningsarealer med hensyn til højde. Vælg aldrig grænser, der er for smalle, du kan gemme lidt der, gøre dem pæne og brede (en almindelig fejl). Vælg derefter planter, der stiger bagud med hensyn til væksthøjde. På denne måde presses heller ikke små planter.
3. Match blomsterfarve. Selvfølgelig vil du ikke have en have med en ulykke med (samtidig) blomstrende farver i din have. Vores råd er ikke at vælge for mange farver. For eksempel er hvide og lilla blomstrende haveplanter mere end nok. Vælg 2 max 3 farver, der ikke kolliderer. Sorter efter din yndlingsblomsterfarve her.
4. Blomstringsperiode. Varier blomstringstiden for planterne i din have. Så der er altid noget smukt at se fra marts til oktober. Som en ændring skal du også vælge stedsegrønne planter i din have, så du også har noget grønt i vintermånederne. I plantevejledningen på Yarinde.nl finder du blomstringstiden for tusinder af haveplanter.
5. Væksthøjde. Før du køber en plante, skal du sørge for, at den ikke er for stor til din have eller for lille til det tilsigtede sted. Og om den plante eller det træ, du har i tankerne, passer ind i den ledige plads. Kort sagt er den forventede vækststørrelse på buske, træer og haveplanter vigtig information for en god planlægningsplan.
beplantningsplan grænse

6. Stedet. Også kaldet placeringen. Hvor er skygge, delvis skygge eller et solrigt sted i din have? Dette har en stærk indflydelse på hvilke planter der er og ikke er egnede til din have. Du kan selvfølgelig også oprette et skyggefuldt sted for dig selv i din have med et sfærisk træ eller tagtræ.
7. Vind eller beskyttet. Nogle planter kan lide et beskyttet sted, andre kan modstå vinden godt. Bemærk, at steder hvor vinden kan blæse hårdt, bliver det ofte koldere. Planter, der er mindre hårdføre, kan modstå dette mindre godt.
8. Vedligeholdelse. Tjek også på forhånd, hvor meget arbejde du har fra dine planter. Hvis du ikke kan lide beskæring, er hurtigt voksende planter, træer og buske mindre velegnede til dig. Går du ofte på ferie og har du ingen at vandre i din have? Derfor skal du ikke vælge containere med høj kant, der ofte bliver tørre. Vær også opmærksom på behovet for vand, når du vælger haveplanter.
9. Havedesign. Gør du et komplet havedesign? Derefter starter du ofte med placeringen af ​​terrassen eller terrasser og gangbroer. Det er dog også klogt at tænke på din plantning på et tidligt tidspunkt.
10. Opret dybde i din have. For eksempel med en pergola halvvejs i din baghave eller en halv høj kant, kan du skabe dybde i din have. Dette gør også din have mere spændende.
11. Skjold. For eksempel med en hæk på din grænse kan du oprette en stedsegrøn partition fra rigtige planter. Du kan også afskærme soveværelsesvinduerne hos dine naboer bagpå med for eksempel høje lameller. Du kan også klogt dække et grimt synspunkt med et ensomt træ. Vil du holde ubudne gæster på afstand? Vælg derefter en tæt hæk med torner.
12. Havetema. Hvilket tema har din have? Vil du have en elegant engelsk have med planter, der passer til den, eller en asiatisk have? Eller bliver det mere en skandinavisk have, vandrig have, moderne have, vedligeholdelsesvenlig kontorhave eller stenhave? Fordyb dig i de forskellige havestilarter. Se forskellige havetemaer her.
13. Hardy. Selvfølgelig kan du vælge de mest eksotiske planter til din have. Men er disse hårdføre? Selvfølgelig ønsker du ikke, at dine planter skal fryse i stykker under frost. Især haver på landet må undertiden udholde meget kulde om vinteren. Du kan tage lidt mere risiko i en byhave, hvor der ikke er meget at vinde.
14. Kæledyrsvenlig have. For eksempel med visse dyrevenlige planter kan du tiltrække bier, sommerfugle, pindsvin eller egern til din have. På denne måde hjælper du med at bevare naturen. Et stadig vigtigere tema.
15. Smag. Selvfølgelig lytter du til din egen smag og præferencer. Hvad synes du er en fantastisk plante, et træ eller en busk, der ikke bør mangle i din forhave eller baghave? Husk dog, at mindre er mere, så bland ikke for mange forskellige smag sammen.
16. Tilgængelighed. Nogle træer, buske eller (flerårige) planter er meget vanskelige at få fra havecentre og avlere. Så en ting at huske med sikkerhed.

Posted on

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *